Spectrumcollege Bovenbouw VTI Beringen
GIP Ridley: ontwerp en realisatie van een hanteerapparaat voor het fixeren van het frame in verschillende posities, met als doel het vereenvoudigen en het versnellen van het bestickerenKlas(sen) en afdeling:
6 TSO Mechanische Vormgevingstechnieken


Begeleidende leerkracht GIP:
Jaak Nouwen


Deelnemers:
Veysel Günebakan
Niko Van Lersberghe
Ontstaan:
Begin sept 2014 komt het bedrijf Ridley uit Beringen naar Mr. Theunis (leerkracht 7IO spectrumcollege Beringen) met de vraag of hij samen met de leerlingen van 7IO (SeNSe Industriële Onderhoudstechnieken) geïnteresseerd is in het uitwerken van een GIP in het bedrijf. De vraag is een hanteerapparaat te ontwikkelen. Ze hadden zelf al een idee hoe het er zou kunnen uitzien, maar er was nog niets uitgewerkt. Mr. Theunis werkt in september dit concept uit, en stelt voor om met 6TM het project over te nemen.

Toepassing:
probleemstelling:
1. in de bestaande situatie is het frame niet in alle posities bereikbaar. Dit leidt tot niet ergonomische houdingen voor het personeel. Ook beïnvloedt dit de doorlooptijd van het bestickeren.
2.Het klemmen van het frame is op dit moment op de trapas, waardoor bepaalde posities minder goed bereikbaar zijn.
nieuw concept:
onze oplossing zorgt voor een snelle nauwkeurige positionering. Hierdoor is het frame in iedere positie bereikbaar. Alles wordt pneumatsch gestuurd, wat het toestel onderhouds- en gebruiksvriendelijk maakt.

Doel:
Doel van het apparaat is het vereenvoudigen van het hanteren en zo het versnellen van het bestickeren.

Samenwerking met het bedrijf:
In de eerste fase zijn we met 2 leerkrachten en 2 leerlingen gaan samenzitten om het project op te starten, Mr. Theunis, Mr. Nouwen, Niko en Veysel. Er werd ook al een datum vastgelegd om samen te vergaderen bij Ridley (dec.)
In de tweede fase werden de onderdelen gemaakt, gemonteerd, getest. Ridley werd steeds op de hoogte gehouden over de vorderingen van het project, en met regelmaat werden er nieuwe testfases in het VTI of bij Ridley georganiseerd.
In de derde fase werden de onderdelen aangepast. Doel was steeds eenvoudige oplossingen te zoeken die voor verbetering zouden zorgen.
De laatse fase is de testfase bij Ridley door de werknemers.
Het prototype is eind maart afgeleverd bij Ridley. De testen zijn heel positief. Ridley neemt nu verdere stappen om in eerste fase meerdere apparaten te laten maken voor het bestickeren, en denkt na om in latere fase een aangepast hanteerapparaat te laten ontwikkelen om de kaders te spuiten.